Mobilt Internet viktig aktör i budbranschen

ASA Transporter levererar paket från dörr till dörr över hela Stockholmsområdet.
All kommunikation mellan trafikledaren och bilarna sker via mobilt bredband, därför är det extra viktigt att ha ett säkert system med få driftstopp.
– Vi har 5000 kunder och förmedlar 1500 uppdrag per dag. Ett stopp på några få minuter skulle snabbt bli kritiskt, säger Rolf Söder VD på ASA Transporter.

Möjligheten att buda istället för att skicka eller köra själv är ett prisvärt och ofta miljövänligt sätt att skicka saker snabbt och säkert.
I innerstaden använder ASA Transporter cykelbud så långt det är möjligt. Smidigt glider de förbi de ständiga bilköerna och kan därför erbjuda korta leveranstider hela dygnet utan att belasta den tunga Stockholmsluften. För övrigt transporter distribueras godset med allt från buss, lastbil och budbil till mer extrema fordon som kranbil och helikopter.

Alla har samma lur
Idag sker all kommunikation via mobiltelefonernas Windowsfunktioner och SMS.
Dels är affärssystemet kopplat till telefonen, med en rad olika funktioner som orderingång och fakturering. Dels används telefonen som ett verktyg för att bekräfta lastning och lossning. Telefonen i sig är lika för hela personalen: En HTC Diamond II. En modell som enligt Rolf både är populär bland personalen och som har de nödvändiga windowsfunktionerna för att affärssystemet ska fungera.
– Vi köper telefonerna av RingUp/Callisto. De bistår även med hjälptelefoner om den or- dinarie behöver lagas eller bytas ut. Däremot sköter vi uppdateringar och synkroniseringar till affärssystemet själva, säger Rolf Söder.

Svårt förhandla själv
Alla teleoperatörer är givetvis på hugget efter betydande kunder som ASA Transporter. Företaget har över 100 transportenheter och ännu fler mobilabonnemang.
För det enskilda företaget kan det dock vara hopplöst att veta vad som är ett bra avtal eftersom det kräver god kännedom om de olika marknadsaktörerna. Även här har ASA Transporter valt att samarbeta med RingUp/ Callisto eftersom de kan marknaden på sina fem fingrar.
– RingUp/Callisto är väldigt duktiga på att förhandla. Vi har nyligen tecknat ett Internetavtal med Tele2. De erbjöd den kostnadseffektivaste lösningen i kombination med hög driftsäkerhet, säger Rolf.

Mobilt Internet förändrar
Transportmarknaden har förändrats mycket de senaste tjugo åren. ASA Transporter var från början en ren budfirma med paketbilar. Idag kan kunderna boka en mängd olika transporter direkt via nätet och dessutom följa godsets väg från hämtning till leverans.
Traditionellt sett har budandet riktat sig till företagsmarknaden, men Enligt Rolf är privatmarknaden nästa stora utmaning. Med tanke på bekvämlighet och det låga priset; cirka 130 kronor för ett ekonomibud från dörr till dörr, är det konstigt om det inte skulle bli en ”succé”.
– I och med att betalningstekniken på Internet har utvecklats kan beställningarna gå via en webshop. Problemet är att privat- kunder inte är vana transportköpare och att regelverket kan vara svårt att förstå sig på, men när vi väl hittat en fungerande form för detta tror jag att den här marknaden kan bli hur stor som helst, säger Rolf.
 
Fakta: RingUp/Callisto Mobil AB
Startade i början av 1980-talet
Verksamma i Stockholmsregionen
Huvudkontor på Drottningholmsvägen i Bromma
Omsättning ca 14 miljoner kronor
7 anställda

« Gå tillbaka

Skriv ut detta kundcase:

Skapa pdf

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår