Bra koll på måleriet med hjälp av surfplatta

Alviks måleri gillar att ligga i framkant när det gäller ny teknik. sedan februari testar några av målarna att dokumentera och kommunicera via surfplattor.
– Det är nytt och vi provar oss fram, men på sikt tror jag att surfplattan blir en naturlig del av vår vardag, säger företagets försäljningschef Daniel Andersson.

Alviks måleri har sin kundkrets runt Uppsala och Stockholm. Att kommunicera på rätt sätt med uppdragsgivarna är en viktig del av jobbets slutresultat. Ju större tydlighet desto färre missförstånd, helt enkelt.
Surfplattan har flera användningsområden. En viktig del är att fota och anteckna information som rör själva jobbet; genom att beskriva uppdragets omfång i ord och bild blir det enklare att förstå vad som gjorts och vad som återstår att göras.
 
Stämmer av
Initialt lägger respektive projektledare upp information om jobbet. Med underlag av målarnas noteringar håller han eller hon sedan daglig eller veckovis kontakt med kunden. När jobbet är klart görs en slutlig återrapportering.
Ibland stämmer inte förutsättningarna jämt emot det ursprungliga uppdraget och då är det bra att kunna agera snabbt. Via surfplattan mejlar målaren både till kunden och till kontoret för att alla ska veta vad som gäller, i synnerhet om det innebär fördyringar. Utifrån den informationen kan kunden själv fatta beslut om vad som ska göras – eller inte göras.
– När man har allt lagrat i både bilder och anteckningar kan ingen komma i efterhand och säga ”det här sa ni inget om”, säger Daniel Andersson.

Positiva målare
Enligt Daniel Andersson är kunderna rätt så imponerade av surfplattorna även om de kanske inte har förstått nyttan fullt ut. Branschen vilar på konservativa värderingsgrunder, men Daniel är säker på att de flesta firmor kommer använda liknande system inom några år. Målarna på Alviks måleri är överlag positiva till surfplattorna. För dem innebär det en säkerhet att alltid ha med sig rätt information, inte minst för att kunna svara på kundernas frågor.
En annan funktion i plattan är arbetsordrar som skickas mellan projektledarna och målarna. All information som de behöver veta för att kunna utföra ett jobb kommer upp på skärmen via apparna Boxnet eller Evernote.
– Det här är ännu i sin linda och vi testar oss fortfarande fram för att hitta ett system som passar oss bra, men jag hoppas på en vidareutveckling eftersom det underlättar jobbet i flera steg.

Bra dialog
RingUp/Callisto Mobil i Bromma utrustar måleriet med såväl telefoner som plattor. Enligt Daniel Andersson beror det lyckade samarbetet på att det har en bra dialog.
När det gäller plattorna föredrar Daniel Apples Ipad, medan de flesta målarna kör med Samsung Galaxy Tab. Det beror främst på att Samsungs platta är mindre och lättare att ha med sig.
– Båda plattorna har bra skärmar med stor skrift och enkla användarfunktioner. Däremot skulle de kunna vara mer robusta för att tåla vår arbetsmiljö lite bättre.

« Gå tillbaka

Skriv ut detta kundcase:

Skapa pdf

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår