Pittoresk gårdsmiljö räckte inte för Wallby Säteri
– Konferensgäster kräver fiber och Wi-Fi även på landet
Konferensdeltagarna ville gärna bo i vacker och pittoresk miljö. Men de ville inte göra avkall på modern teknik fick Magnus Nyman på Wallby Säteri i småländska Skirö snabbt erfara. Med hjälp av RingUp/Dackebygden i Virserum byggdes fiberkabel runt hela gården så att konferensrum och alla hotellrum fick tillgång till Wi-Fi och tv. Då blev gästerna nöjda…
Det var för 15 år sedan som Sara och Magnus Nyman bestämde sig för att lämna Stockholm och bosätta sig på landet. Magnus hade då drivit hotell, restaurang och café i Sigtuna, medan hans hustru jobbade som veterinär och nyligen hade blivit klar med sin doktorsavhandling. De styrde kosan mot Småland. – När jag var barn hade min familj sommarhus i Skirö utanför Vetlanda och jag trivdes väldigt bra där, säger Magnus. Eftersom anrika Wallby Säteri i Skirö var till salu passade det perfekt ihop med hans planer att driva en konferensanläggning. Dessutom kunde Sara ha sin veterinärklinik på gården. – Vi såg också möjligheten att hålla utbildningar för veterinärer som då kunde bo på vårt hotell. Wallby Säteri blev snabbt en populär konferensanläggning och de 19 hotellrummen som finns i olika byggnader på gården utnyttjades flitigt. Men konferensdeltagarna nöjde sig inte med att i lugn och ro kunna samtala i pittoresk gårdsmiljö med närhet till storslagen natur. Nej, de ville vara lika uppkopplade som om de lagt konferensen på ett supermodernt storstadshotell och tv med stort kanalutbud kändes också självklart.
Fiber runt hela gården Som småföretagare på landsbygden gäller det att hålla ihop och Magnus etablerade tidigt ett samarbete med RingUp/Dackebygden i Virserum som drivs av André Bjälefors. När Skirö var en av de första byarna i området som fick fiber framdragen spelade det Magnus i händerna. – Vi kopplade in oss och jag bad André fixa så att gästerna kunde koppla upp sig var de än befann sig på gården. Det var ett omfattande arbete. – Vi byggde ett nätverk där även veterinärkliniken fick fiberuppkoppling. Jag skulle tippa på att det blev sammanlagt 1,5 kilometer fiberkabel som vi grävde ned och länkade ihop till ett nätverk, berättar André.
Brand raserade nätet Säteriet fick därmed tillgång till den senaste tekniken och konferensdeltagarna var nöjda. – Den lösningen var i princip en förutsättning för att överleva, säger Magnus som för två år sedan drabbades av en stor motgång. Stora delar av gårdens byggnader brann ned till grunden efter en brand som startade i gårdens flisanläggning. Även fibernätet raserades. – Med hjälp av André byggde vi upp nätet igen och nu fungerar allting som innan branden. Magnus ser stora fördelar med att han en lokal leverantör av IT- och telefonitjänster. – Har vi något problem löser André det åt oss på momangen, i stället för att jag ska sitta i kön till en support och vänta på hjälp. Det är också smidigt när vi ska beställa datorer, telefoner, skrivare, laptops med mera att ha en lokal leverantör som hjälper oss.
|
|