"Vi måste leva som vi lär" - Inga kompromisser när handikappförbunden investerar

Är det verkligen rimligt att tillgänglighet och förutsättningar på arbetsmarknaden ska vara sämre för en person med funktionsnedsättning än vad det är för oss andra? Självklart inte, säger du. Men sådan är faktiskt verkligheten.
Paraplyorganisationen Handikappförbunden arbetar med dessa frågor. Och man lever också som man lär. Nyligen fick RingUp/OSV Communication i Älvsjö i uppdrag att installera en ny telefonilösning, där bland annat ett hänvisningssystem för personer med synskada ingår.

Handikappförbunden är ett stort antal funktionshindersförbund som slutit sig samman för att agera i samlad kraft. Totalt ingår 38 medlemsförbund, som tillsammans representerar cirka 400 000 medlemmar.

 

Annika Nyström Karlsson är kanslichef på Handikappförbunden i Sundbyberg (där även åtta av medlemsförbunden finns lokaliserade) och hon berättar med glöd och engagemang om organisationens viktiga jobb.

 

– För oss är det självklart att en arbetsplats som standard ska vara utrustad för att kunna ta emot alla människor - även om man råkar ha en funktionsnedsättning. Det ska inte vara något man som arbetsgivare måste komplettera med, för då finns det alltid ett motstånd - medvetet eller omedvetet, säger hon.

 

– På en arbetsplats ska teknik och prylar vara utformade med vetskap om att man kan jobba och vara effektiv även om man exempelvis inte ser. Tyvärr är det väldigt sällan så det ser ut i arbetslivet. 99 av 100 gånger försöker man istället lösa tillgängligheten i efterhand. Självklarheter för många men inte för alla, menar Annika.

 

– Att det fungerar på en arbetsplats är avgörande för att personer med funktionsnedsättning ska kunna komma ut i arbetslivet. I annat fall är det inte bara opraktiskt för den enskilde, utan kan lätt skapa irritation när kamrater måste hjälpa till med allt från att serva med kaffe på fikarasten till att fixa telefonsamtal, kopior och skicka mejl.

 

– Tekniken finns ju. Och vi arbetar för att den ska bli standard. Ja, den måste bli standard. Företag ska inte behöva se en funktionsnedsättning som ett hinder och en anställning får därför aldrig stupa på detta.

 

– Många gånger har våra förbunds medlemmar minst samma höga akademiska utbildning som en annan sökande, men har ändå förtvivlat svårt att få jobbet. Det är så onödigt, inte minst eftersom det är långt ifrån några komplicerade lösningar som krävs för att det ska funka på en arbetsplats, säger Annika Nyström Karlsson.

 

Handikappförbunden ser samhället ur ett helhetsperspektiv och har som uppgift att både belysa levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättning i Sverige och agera aktivt för att åstadkomma samhällsförändringar som inkluderar alla människor. Därför är det också viktigt att man lever som man lär. Och det gör man verkligen.

 

– Lotta Runnestad på RingUp/OSV Communication har många gånger påtalat att vi verkligen borde modernisera vår telefonväxel med nya lösningar, som förbättrar och förenklar. Nu har vi ett nytt RVS-system, som bland annat gör att vi kan dela upp kostnaderna mellan de olika förbunden på ett rättvisare och mer effektivt sätt, alla förbunden har varsin växel, det är ordning och struktur med fastnätsnummer samt mobiler som även är integrerade.

 

– Men vi har nu också ett hänvisningssystem som är anpassat för bland annat en kvinna med synskada som jobbar hos oss. Ett talsyntesprogram är kopplat till hennes dator och hon kan nu ”läsa av” hänvisningar, berättar Annika och fortsätter:

– Tillgänglighetsperspektivet är nummer ett för oss. Och det förstår verkligen personalen på RingUp/OSV Communication i Älvsjö. Vi är säkert en krävande kund, för här måste allt fungera. Det finns inga kompromisser, avslutar Annika Nyström-Karlsson.

 

« Gå tillbaka

Skriv ut detta kundcase:

Skapa pdf

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår