Vad menas med telekom? Tydlig definition

Vad är telekom? Definitionen av telekom är: ”Allt som rör kommunikation mellan människor med hjälp av fysisk teknik”. Idag talar man ofta bara om telekombranschen.

Publicerad: 2022-03-31

Idag är den mesta överföringen trådlös. En modern synonym till telekom är informations- och kommunikationsteknologi, ICT. Den termen innefattar alla IT-lösningar som inte kräver fysisk överföring. 

Ursprunget till ordet telekom

Ordet telekommunikation består av två ord.
Tele som är grekiska och betyder fjärran
och:
communicatio som är latin och betyder ömsesidigt utbyte.


“Fjärran ömsesidigt utbyte”

Telekommunikation handlar alltså om “fjärran ömsesidigt utbyte”, att överföra meddelanden mellan sändare och mottagare på geografiskt skilda platser via någon slags teknik. Det utesluter papper och brev, som inte är teknik. 


Tekniken ska vara fysisk enligt definitionen: Elektrisk spänning, ljusstyrka, radiovågor, ett kabel TV-nät eller fast telefoni som det var förr.  

 

Vad är telekombranschen?

Idag finns så många olika sätt att kommunicera på att ordet telekom förlorat sin praktiska betydelse. Men telekombranschen används för att beskriva mobiloperatörer, internetleverantörer, kabelbolag, satellitföretag och rådgivare.  


Teleombranschen är prispressad och stora aktörer utmanas av snabbfotade uppstickare. De aktörer som kan navigera kundbehov, teknik och bransch har en självklar plats på marknaden. Ringup är en sådan aktör som skapar värde för företagare genom att analysera, guida och ge råd, men även sälja. 


Plugga informations- och kommunikationsteknologi, ICT

Olika former av trådlös överföring sker idag genom telemetri, biometri, NFC, radio- och satellitnavigering. Många väljer att plugga på en utbildning i informations- och kommmunikationsteknologi, ICT, eftersom området har framtiden för sig och tekniken utvecklas fort. 

 

Artificiell intelligens, maskininlärning

Det blir allt vanligare att kombinera artificiell intelligens och system för kundrelationer, med växlar och telekomlösningar. Framförallt är det en trend i företags kundtjänst där chattbotar svarar på vanliga frågor. 


5G för företagare

I och med mobilnätet 5G blir det också att bli möjligt dela enorma mängder data med väldigt många människor och också skicka data från fysiska ting till människor. Ett exempel är att man vill styra energiuttaget i fastigheter för att sänka effekttoppar och spara el men det kan lika gärna innebära att bonden mäter vattennivån i kornas vattenho ute på betet. 

 

Ringup nära dig

Hitta din lokala specialist på telefoni och IT-lösningar till företag

Läs mer

Tillgängligheten ökade med ny växel
Claes hjälper företagare lösa problem
Kevin har koll på snabb teknikutveckling

 

 

Fakta om Ringup:

Ringup är Sveriges största opartiska kedja för telefoni och IT-lösningar till företag. I dagsläget är vi ca 50 medlemmar och har lika många butiker/försäljningskontor från Malmö i söder till Luleå i norr. Vi levererar telefoni och IT-lösningar till företag på ett objektivt och kompetent sätt. Ringup ägs av börsnoterade Elon Group AB 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår