Förmånsbil och bilförmån – Nya skatteregler 2021

Leende svart kvinna i gul jacka kör svart bil i naturen, med golden retriever i passagerarsätet.
Förmånsbil som används privat.

En förmånsbil är en bil som ägs eller hyrs av ett företag och kan användas privat. Om förmånsbilen körs i mer än "ringa omfattning" räknas den som lön  – det är en bilförmån. 

Publicerad: 2022-02-08

Vad är förmånsbil och bilförmån?

En förmånsbil är en bil som ägs eller hyrs av ett företag och får användas privat av företagets ägare eller dess anställda.

När företagets bil används i mer än "ringa omfattning" för privat bruk, utgör bilen en skattepliktig förmån – en bilförmån. Med “ringa omfattning” menas enligt Skatteverket att bilen används högst tio gånger per år och körs högst 100 mil. Även körning till och från jobbet räknas som privat. 

Vad är förmånsvärde?

Värdet av bilförmånen kallas förmånsvärde och hur högt det är beräknas enligt en schablon. Det beräknade förmånsvärdet adderas till lönen och sedan dras skatt på hela beloppet.

Hur beräknas förmånsvärdet?

Bilförmånsvärdet beräknas bland annat utifrån:

  • Vad bilen kostar som ny
  • Om den har extrautrustning
  • Om det är en miljöbil
  • Om bilen körs mycket eller lite i tjänsten 
  • Fordonsskatten (Gäller bara bilar med tillverkningsår 2018 eller senare som togs i trafik första gången den 1 juli 2018 eller senare.

Trängselskatt, infrastrukturavgifter och fritt drivmedel ingår inte i bilförmånen.

Sänkt förmånsvärde

I vissa fall kan värdet av förmånen sänkas med 25 procent. Ett skäl för det är om bilen körs mer än 3000 mil per år i tjänsten.

Ett annat skäl är när bilen plötsligt inte är tillgänglig privat, som taxibilar och servicebilar. En lätt lastbil kan ha fast utrustning som gör att den inte kan användas som en vanlig bil.

Du som arbetsgivare ska ansöka hos Skatteverket om att justera ner förmånsvärdet. Din anställde kan också göra det själv i sin deklaration.

 

Drivmedelsförmån

Om arbetsgivaren betalar privat drivmedlet är även det en skattepliktig förmån parallelt med bilförmånen. Drivmedelsförmånen beskattas månaden efter tankningen eller laddningen. Förmånstagaren ska skicka in underlag som visar total körning och tjänstekörning och mellanskillnaden är privat körning. Om inget underlag lämnas in räknas all körning som privat och skatten blir fel. 

 

Nya regler för bilförmån 2021

Den 1 juli 2021 ändrades reglerna för bilförmån. Bilar som kostar under 650 000 kronor fick höjt förmånsvärde. För en genomsnittlig bil höjdes kostnaden med över 30 procent. Bilar med nybilspris över 650 000 fick däremot sänkt förmånsvärde. Ändringen gäller de som registrerar sin förmånsbil efter den 1 juli. 

Få koll på dina bilförmåner 

Om man inte använder körjournal för tjänstebilen så är risken stor för upptaxering i efterhand. Riskera inget i onödan – använd en elektronisk körjournal. De smidigaste på marknaden har tagg för föraridentifiering och en app. Det finns olika körjournaler för alla typer av fordon och tuffa miljöer.

 

Som förmånsbilstagare är det viktigt att man håller isär sina tjänsteresor och privatresor. Med en elektronisk körjournal kan du ändra vilken typ av resa du gör direkt på enheten med ett knapptryck.

 

Du får även hjälp med att hålla koll på utgifter för trängselskatt och broavgifter. Eftersom all viktig data lagras automatiskt i en molntjänst kan du enkelt ta fram underlaget i efterhand vid behov.


Ringups körjournal

Källa: Skatteverket, Finago, Grant Thornton

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår